Veřejné prostory Prahy 10

Novinky

Novinky

Zanechte stopu na Praze 10! MČ spouští pátý ročník participativního rozpočtu, bude financovat nápady občanů na vylepšení veřejného prostoru

MČ Praha 10 v pondělí odstartuje 5. ročník projektu Moje stopa. V rámci něj mohou občané přicházet s nápady na oživení „desítkového“ veřejného prostoru, o nichž na podzim proběhne veřejné hlasování, vybrané návrhy budou realizovány z participativního rozpočtu městské části. Náklady na každý z nich by se měly pohybovat v rozmezí 350 tisíc až  dva  miliony korun, celkově je vyčleněno 5 milionů. 

Projekt začne pondělní vernisáží výstavy v budově radnice (Středisku územního rozvoje), jejíž zahájení je plánováno na 17:00. Na programu je prezentace již realizovaných návrhů z uplynulých ročníků, blok informací o pravidlech nového ročníku a diskuse k podrobnostem projektu. Své návrhy budou občané moci podávat až do 31. května, a to buď přes podatelnu úřadu, nebo na webových stránkách mojestopa.cz.

Od června do začátku září budou úředníci městské části hodnotit možnosti proveditelnost jednotlivých návrhů, a jejich autoři budou mít možnost je vylepšovat. V listopadu proběhne elektronické hlasování, v němž budou sami občané rozhodovat o tom, které nápady budou podpořené. Ty následně radnice, v konzultaci se samotnými navrhovateli, začne měnit v realitu.

„Praha 10 stála v roce 2015 u zrodu participativního rozpočtu v podmínkách České republiky. Za pět let tento způsob zapojení veřejnosti vyzkoušely desítky dalších měst a obcí, ale málokde se podařilo participativní rozpočet plnohodnotně rozjet a udržet,“ říká Lucie Sedmihradská (VLASTA), radní pro rozpočet. „Pro nás je zapojování veřejnosti do dění na Desítce klíčové, což dokládají rovněž pravidelné ´otevřené hodiny radních´ či několik veřejných setkání k aktuálním tématům, která už jsme uspořádali,“ zdůrazňuje Sedmihradská.

V uplynulých letech MČ Praha 10 v rámci projektu Moje stopa podpořila například komplexní přetvoření okolí metra Strašnická v prostor s posezením (948 tisíc korun), originální hřiště s vesmírnými motivy v parku Pod Rapidem (milion korun) či piknikový plácek s ohništěm v Malešickém lesíku (238 tisíc).

Ohodnotit článek:

Nehodnoceno
     Počet zobrazení (7255)      Komentáře ()

Tagy:

Loga a licence

Logo Veřejné prostory Prahy 10
Licence Creative Commons