Veřejné prostory Prahy 10

Novinky

Novinky

Vzpomínky pamětníků Prahy 10 ožijí díky rozhlasovým reportážím žáků ZŠ

V úterý 16. dubna se v Sále bratří Čapků uskutečnila slavnostní prezentace projektu Příběhy našich sousedů, který dětem přibližuje vzpomínky sedmi výrazných i méně známých pamětníků, jejichž životy významně ovlivnily dějinné události 20. století.

Projekt Příběhy našich sousedů se letos na Praze 10 koná jubilejně již podesáté. Tento rok se do něj zapojili žáci celkem pěti místních škol v počtu sedmi dokumentaristických týmů. Pod vedením svých učitelů zaznamenali pamětnická vyprávění. Letos se do projektu zapojily školy ZŠ Solidarita, ZŠ Nad Vodovodem, ZŠ Eden, ZŠ U Roháčových kasáren a ZŠ V Rybníčkách.

V průběhu prvního pololetí se žáci na několika workshopech naučili pracovat s nahrávací technikou a absolvovali workshopy, na kterých se seznámili s dokumentaristickým postupem, jak správně natočit pamětníka. Projekt se tento rok zaměřil na významné kulturní a umělecké osobnosti žijící nebo dlouhodobě působící na Praze 10. „Projekty, jako jsou Příběhy našich sousedů, mají několik nezpochybnitelných předností a uplatnění v praxi. Jednak žákům pootevírají dveře do světa dokumentaristiky, učí je pracovat s informacemi a ty zasazovat do kontextu dějin, jednak jim umožňují mezigenerační dialog. Ten je nezbytný pro předávání zkušeností, obrušování hran a bourání předsudků,“ oceňuje přínos dnes již tradičního cyklu z dílny Post Bellum místostarosta desáté městské části Pavel Šutka.

Žáci tak získali jedinečnou možnost vyzpovídat divadelního režiséra, herce a dramatika Miroslava Krobota, zpěvačku řeckého původu Marthu Elefteriadu, hned dva umělecké fotografy Josefa Ptáčka nebo Tomkiho Němce, který byl svého času dvorním fotografem Václava Havla, nebo celoživotní sportovkyni, pozemní hokejistku a olympioničku Alenu Mejzlíkovou-Kyselicovou. Část týmů se také zaměřila na pamětníky žijící v židovském Domově sociální péče Hagibor, jedinečném projektu Židovské obce v Praze, který patří vůbec k největším svého druhu v oblasti sociální péče v ČR. Zde žáci dostali možnost setkat se se dvěma sympatickými dámami, paní Selmou Menezes a Ludmilou Budlovskou, které obě zažily druhou světovou válku a měly to velké štěstí, že se jim podařilo vyhnout holokaustu, nebo se před ním velice dobře ukrýt. „Svědectví pamětníků předaná nejmladší generaci jsou klíčová pro udržení zlomových momentů, dějinných tragédií i emocí dvacátého století v kolektivní paměti. Ty lekce, kterými si lidstvo v uplynulém století prošlo, byly příliš bolestné a draze vykoupené na to, aby se na ně zapomnělo, nebo aby byly kondenzovány na strohý popis událostí. Za velkými dějinami se skrývají konkrétní osudy a příběhy lidí,“ podtrhuje význam Příběhů našich sousedů starosta Desítky Martin Valovič. 

Letošního ročníku se účastnili mladí dokumentaristé z pěti základních škol. „Jsem rád, že o projekt je mezi základními školami v Praze 10 zájem. Žáci tak mají příležitost dozvědět se o konkrétních lidských osudech, které učebnice nedokážou pojmout. Vždy jde o velmi zajímavé příběhy, které rozhodně stojí za to, aby byly zdokumentovány a žákům doplnili to, co se naučí v lavicích,“ říká radní pro školství Prahy 10 Ondřej Počarovský.

V rámci slavnostního podvečera odborná porota ve složení: Stáňa Raupachová, TV reportérka a editorka ČRo, Karin Hoření, historička a socioložka a David Patras, učitel dějepisu na ZŠ Hostýnská, posoudila dokumentární díla žáků i jejich prezentační schopnosti před publikem. Slavnostní prezentace, kterou moderovala herečka Lenka Krobotová, byla přístupná veřejnosti. Hudebně ji pak doprovodil hudebník, aktivista a novinář Vojta Lavička.

Po samotné prezentaci proběhla slavnostní vernisáž panelové výstavy na prostranství před úřadem MČ P10, která je sestavená z příběhů zapojených pamětníků.

 

O PROJEKTU:
V roce 2023 se do projektu Příběhy našich sousedů po celé ČR zapojilo 653 českých škol s více jak 3600 žáky a studenty, kteří pod vedením 712 učitelů zdokumentovali v 805 žákovských dokumentaristických týmech více než 800 pamětnických příběhů. Cílem přitom nebylo zapojit jen elitní školy a nejnadanější žáky, ale zpřístupnit touto formou moderní dějiny co nejširšímu okruhu čtrnáctiletých a patnáctiletých žáků a studentů. Žákovské dokumenty jsou dostupné na webu www.pribehynasichsousedu.cz.  

Ohodnotit článek:

Nehodnoceno
     Počet zobrazení (2173)      Komentáře ()

Tagy:

Loga a licence

Logo Veřejné prostory Prahy 10
Licence Creative Commons