Veřejné prostory Prahy 10

Novinky

Novinky

Vydejte se na informační stezku! MČ Praha 10 občanům představuje projekty plánované v lokalitě Skalka

Drážní promenáda, nová železniční zastávka u Depa Hostivař, park nebo tramvajová smyčka. Nejen tyto projekty výrazně ovlivní život obyvatel Skalky, jedné z lokalit desáté městské části. Vršovická radnice pro ně vytvořila informační stezku tvořenou šesti promopanely, které jim přímo v terénu představí zásadní záměry připravované nejen městskou částí, ale i hlavní městem Prahou či Správou železnic. Občané po stezce mohou chodit ode dneška až do konce prázdnin, městská část pro ně připravila i doprovodný program.

„Průběžně občany informujeme o všech zásadních připravovaných projektech. Zdravému rozvoji městské části se věnujeme koncepčně, v souladu s desetiletým strategickým plánem udržitelného rozvoje. Přesto není vždy jednoduché si všechny záměry a jejich dopad přesně představit v konkrétním územím. Přesně tohle je cílem naší informační stezky,“ popisuje starostka MČ Praha 10 Renata Chmelová (VLASTA).

V praxi to vypadá tak, že v lokalitě Skalka jsou umístěné stojany s vizuálními materiály. Na nich si obyvatelé mohou přečíst, co se v území chystá. Dozvědí se tak například o nové smyčce, která jim přiblíží tramvaje až ke stanici metra Depo Hostivař. Z ní budou moci v budoucnu přímo přestoupit na vlak. Dopravu jim zjednoduší i úprava autobusového obratiště a vybudování parkovacího domu P+R o počtu 649 stání.

Těšit se mohou na drážní promenádu s liniovým parkem, která bude zelenou bezmotorovou páteří Vršovic a Strašnic v trase opouštěného železničního koridoru benešovské trati. Rekonstrukce železničního koridoru v úseku Praha-Hostivař – Praha hl. n. bude znamenat zlepšení vlakové obslužnosti. Velkým tématem jsou podoba Malešicko-Hostivařské průmyslové oblasti i zateplování školních budov, které se bude brzy týkat Základní školy Olešská.

„A témat je mnohem víc. Vyzdvihla bych i zapojení místních občanů, z něhož vzejde například Nový park Skalka, proměna zeleného území poblíž stanice metra Skalka. Ten se stal jedním z vítězů našeho participativního rozpočtu Moje stopa,“ říká starostka Chmelová. „Na aktivní obyvatele jsme ostatně mysleli i při tvorbě přibližně 2 kilometry dlouhé informační stezky, jeden panel je věnován právě jim,“ dodává Renata Chmelová. 

Pokud se lidé budou chtít o jakémkoliv projektu dozvědět další podrobnosti, budou moci se ode dneška obrátit na zástupce městské části v tzv. informačním kontejneru u metra Skalka (je otevřený pondělky až čtvrtky v časech 13:00 – 18:00 hodin). „Rovněž chystáme doprovodný program v podobě komentovaných vycházek, otevřených hodin se mnou a dalšími kolegy radními nebo sousedského odpoledne. Pokud nám to epidemická situace neumožní, najdeme on-line variantu,“ sděluje Renata Chmelová.

Do výroby promopanelů i samotné realizace akce nazvané „Tour de Skalka“ zapojila městská část i další instituce, které se výrazně podílejí na rozvoji jejího území. Jedná se zejména o pražský Magistrát, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Dopravní podnik hl. m. Prahy a Správu železnic.

Po prázdninách se Desítka bude postupně věnovat dalším lokalitám, jako první na řadu přijdou Malešice.


Další informace na stránkách Strategie pro desitku (www.strategieprodesitku.cz).

Ohodnotit článek:

5.0
     Počet zobrazení (6643)      Komentáře ()

Tagy:

Loga a licence

Logo Veřejné prostory Prahy 10
Licence Creative Commons