Veřejné prostory Prahy 10

Novinky

Novinky

Stavba „Zeleného ostrova“ ve Strašnicích zahájena

Stavba „Zeleného ostrova“ ve Strašnicích zahájena

Tramvajová trať směřující z ulice V Olšinách ke Kubánskému náměstí doznává v těchto dnech výrazných změn. Praha 10 nyní totiž zatravňuje odkryté a nedávno zrekonstruované tramvajové těleso. „Nové provedení přinese celou řadu výhod - méně prašnosti, příjemnější a estetičtější prostředí a v neposlední řadě promění šedivou ulici v zelený pás. Vznikne i nové místo pro přecházení na konci Kubánského náměstí,“ popsala hlavní změny vytvoření „zeleného ostrova“ místostarostka Prahy 10 Ivana Cabrnochová (SZ).

Zastávka Průběžná je, díky své poloze, důležitým veřejným prostorem a její revitalizace je příležitostí pro vznik ozeleněného ostrova uprostřed frekventované dopravní tepny.  Stav místa dlouhodobě neodpovídá možnostem a významu prostoru. Praha 10 již dříve připravovala celkovou revitalizaci zastávky v souvislosti s rekonstrukcí tramvajové trati, Dopravní podnik však provedl rekonstrukci vlastní trati již v prosinci loňského roku. Radnice proto hodlá dokončit celkovou revitalizaci okolí zastávky z vlastních zdrojů. „Na kompletní rekonstrukci tramvajové trati v Průběžné, jejíž součástí je i tolik potřebné zatravnění, naváže i zrušení současného vlakového nádraží Strašnice. Vlaky budou v budoucnu zastavovat v jiných místech. To napomůže vyčištění této oblasti od narkomanů, bedzomovců a dalších problémových jevů,“ upozornila na další aspekt rozvoje lokality místostarostka pro oblast dopravy a bezpečnosti Radmila Kleslová (ANO).

Na finální úpravu ostrůvků včetně zeleně, změnu šířek uličních profilů je v návaznosti na architektonickou studii zpracována projektová dokumentace. Ta počítá s kvalitním materiálovým řešením, doplněním zeleně včetně stromořadí, drobnou architekturou. „Součástí celkové koncepce je rovněž vybudování samostatných cyklopruhů, které propojí stávající systém, jež je dosud v oblasti mezi křižovatkami Pod Rapidem a Průběžná přerušený. Na dotčeném úseku komunikací bude provedeno sjednocení povrchu a nové dopravní značení. Celý projekt je koordinován s projektem obnovy světelné signalizace,“ vysvětlila místostarostka Cabrnochová.

Ohodnotit článek:

Nehodnoceno
     Počet zobrazení (18882)      Komentáře ()

Tagy: Doprava

Loga a licence

Logo Veřejné prostory Prahy 10
Licence Creative Commons