Veřejné prostory Prahy 10

Novinky

Novinky

Startuje II. ročník ankety Podnikatel Desítky, vítěz obdrží cenu Jindřicha Waldese

Městská část Praha 10 spouští II. ročník ankety Podnikatel Desítky pro rok 2024. Ambicí tohoto projektu je podpora malého a středního podnikání, propojení místní podnikatelské komunity a prezentace příkladů dobré praxe. Zákazníci a občané z Desítky mají možnost svými hlasy ocenit své oblíbené podniky, provozovny, služby a řemeslníky.

Autor: Michal Ezechel  /  Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Podnikání

Anketa probíhá ve dvou kolech. V prvním kole se sbírají nominace, zatímco ve druhém se rozhoduje mezi nominovanými o vítězích jednotlivých kategorií a o tom, kdo získá cenu Jindřicha Waldese. „Před vstupem do komunální politiky jsem dlouhá léta podnikal, a to je zkušenost, kterou člověk nezapomíná. Proto jsem nesmírně hrdý na to, že se nám podařilo najít cestu, jak v omezeném manévrovacím prostoru, který má městská část k dispozici, efektivně podpořit místní podnikatele, které vzhledem ke své předchozí praxi stále považuji za kolegy,“ říká starosta Martin Valovič.

Hlavní cena nese jméno po muži, kterému se přezdívalo „král knoflíků“ či „vršovický Baťa“. Jindřich Waldes, zakladatel firmy Waldes a spol., vybudoval globální knoflíkové impérium, které dalo světu patentku. Ústředí firmy sídlilo ve Vršovicích, pobočky měl ve Varšavě, v Drážďanech i v New Yorku. Jeho spanilou jízdu přerušila druhá světová válka. Waldes byl vzhledem ke svému původu zatčen a uvězněn v koncentračním táboře, kde strávil dva roky.
Rodině se podařilo vyjednat jeho propuštění. Věznění si bohužel vybralo daň na jeho zdraví a během plavby do Ameriky v roce 1941 zemřel. Firma byla během nacistické okupace přejmenována na Koh-i-noor a po válce znárodněna.

Už první ročník měl mezi lidmi velký úspěch. Lidé navrhli více než sto návrhů a ve finále byly rozdány tisíce hlasů. Naše podpora podnikatelům však není omezena pouze na samotnou anketu. Pořádáme také tematická setkání pro podnikatele, z nichž první se věnovalo využití umělé inteligence v každodenní praxi,“ dodává Adam Štěpánek, zastupitel, který má organizaci ankety na starosti. V každé kategorii bude oceněn jeden vítěz, který získá nejvíce hlasů od občanů. Nominovat lze pouze podnikatele s provozovnou na území Prahy 10. Do soutěže se nemohou zapojit neziskové organizace a internetové obchody bez kamenné provozovny. Po ukončení hlasování výsledky přezkoumá Komise pro podporu podnikání RMČ Praha 10 a Rada MČ Praha 10 následně potvrdí vítěze jednotlivých kategorií a absolutního vítěze, který obdrží cenu Jindřicha Waldese.

Kategorie ankety pro rok 2024 zůstávají stejné
Gastronomie
Relax, krása a zdraví
Řemesla
Ostatní služby a prodejny

V prvním kole občané nominují své oblíbené podnikatele elektronicky na webu https://podnikateldesitky.praha10.cz/podnikatel-desitky-2024. Ve druhém kole hlasují občané z nominovaných podniků a vybírají vítěze jednotlivých kategorií i absolutního vítěze ankety.

Ohodnotit článek:

Nehodnoceno
     Počet zobrazení (167)      Komentáře ()

Tagy:

Loga a licence

Logo Veřejné prostory Prahy 10
Licence Creative Commons