Veřejné prostory Prahy 10

Novinky

Novinky

Rada Prahy 10 schválila podporu dětským skupinám

Městská část Praha 10 usiluje o řešení nedostatku míst v předškolních zařízeních dlouhodobě. Začátkem září 2024 Rada schválila materiál informující o podpoře dětských skupin na území MČ Praha 10.

Autor: Michal Ezechel  /  Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Školství

Z demografických dat vyplývá, že počet dětí do dvou let věku trvale bydlících v městské části Praha 10 se bude do roku 2040 pohybovat kolem 3500. Na konci prognózovaného období vzroste počet dětí do dvou let na cca 3900. Počet dvouletých dětí se bude v následujících letech pohybovat kolem 1200, z toho cca polovina může mít zájem o návštěvu mateřské školy či dětské skupiny. Stejně tak služby dětských skupin vyhledávají rodiny tříletých dětí, které v daném roce dosáhnou 3 let věku až po 1. září a nedostanou se do mateřské školy. 


Na Praze 10 působí přes 50 dětských skupin. Některé provozuje sama městská část přes svoji příspěvkovou organizaci, další zřizují dvě rodinná centra K2 a Jablíčkov. A pak je tu několik desítek soukromých provozovatelů. „Poptávka po těchto službách je enormní, protože představují ohromnou pomoc pro rodiny s malými dětmi. Jsem rád, že se nám daří tyto služby rozšiřovat a udržovat. Před pár dny jsme otevřeli zrekonstruovaný objekt bývalých jeslí v Jakutské, které poskytnou moderní zázemí dětem pro jejich hry a vzdělávání,“ říká starosta Martin Valovič.

Aby měli rodiče lepší přehled, jaké služby dětské skupiny registrované na území MČ Praha 10 nabízejí, vznikl přehled všech skupin na webových stránkách https://strategieprodesitku.cz/detske-skupiny/. Součástí seznamu je i přehled kapacit, věkové rozpětí přijímaných dětí, cena služby atd. K 31. 7. 2024 činí celková kapacita přes 680 dětí.


Podpora a zlepšování péče o předškolní děti je dlouhodobě stanovena ve strategických dokumentech MČ Praha 10 stejně jako například v koncepci rodinné politiky. „Slaďování rodinného a pracovního života je prioritou, v době návratu rodičů do práce podpoří stabilitu rodiny dostatečná kapacita a možnost výběru té správné péče. S provozovateli dětských skupin jsme v kontaktu, proběhl kulatý stůl, jejich potřeby slyšíme a vnímáme důležitost této služby v systému péče o děti,“ říká David Kašpar, místostarosta MČ Praha 10. Proto také v současnosti probíhá projektování nového rodinného centra a hledání dalších vhodných objektů či nebytových prostor na Praze 10, kde by mohly být vybudovány nové kapacity dětských skupin. 

Ohodnotit článek:

Nehodnoceno
     Počet zobrazení (202)      Komentáře ()

Tagy:

Loga a licence

Logo Veřejné prostory Prahy 10
Licence Creative Commons