Veřejné prostory Prahy 10

Novinky

Novinky

Praha 10 zavede parkovací zóny

Praha 10 zavede parkovací zóny

Praha 10 požádá Magistrát hlavního města Prahy o zavedení zón placeného stání na území celé městské části. Na svém dnešním zasedání o tom rozhodlo Zastupitelstvo městské části Praha 10.

„Celopražské řešení parkování je bohužel v současnosti v nedohlednu. A situace u nás na Desítce je opravdu neúnosná. Proto jsme se k tomuto opatření rozhodli. Chci ale zdůraznit, že zavedení zón je jen jeden z konkrétních kroků, které pro řešení dopravní situace děláme. Současně s tím pracujeme na nových parkovacích místech, nových parkovacích domech a podporujeme budování nových parkovišť P+R,“ říká místostarosta pro dopravu Filip Humplík (ODS).

Praha 10 se dlouhá léta potýká s problémem parkování, a to zejména z důvodu postupného rozšiřování parkovacích zón v sousedních městských částech. Radnice Prahy 10 má od konce února letošního roku k dispozici aktuální Analýzu dopravy v klidu, která je zveřejněna na webových stránkách a obsahuje informace o obsazenosti místních i účelových komunikací v noci a ve dne, časovou charakteristiku a podíl jednotlivých typů parkování. Analýza obsahuje také uživatelskou strukturu, ale i porovnání s výsledky z minulých let, kdy vznikly tři podobné analýzy - 2004, 2008 a 2012. Současná situace je velmi vážná a nové vedení městské části je první, které na Analýzu navázalo konkrétními kroky a opatřeními.

„Praha 10 se stala klínem mezi Prahou 2, 3 a 4, kam svá auta parkují mimopražští řidiči, kteří už nemohou v těchto městských částech bezplatně zaparkovat. Naše ulice a komunikace jsou přeplněné i v místech, kde to může ohrozit bezpečnost silničního provozu. Proto nastal čas pro zavedení parkovacích zón také u nás,“ uvedla starostka Renata Chmelová (Vlasta).

Podle odsouhlaseného projektu, který schválilo dnešní zastupitelstvo, bude zavedení zón placeného stání rozděleno na dvě etapy. První etapa bude zahrnovat území od železniční trati Praha hl. n. – Praha Hostivař, tzn. na sever - Vršovice, Strašnice a Malešice. Druhá pak zbytek území městské části Praha 10, tedy na jih - Bohdalec, Záběhlice a Zahradní město.

„Nejsme příznivci plošného zavádění zákazů a restrikcí pro naše občany. Bohužel situace ohledně parkování v některých částech Prahy 10 dospěla do fáze, kdy je zavedení parkovacích zón nevyhnutelné, abychom zajistili parkovací místa těm, kteří na Desítce žijí a nikoliv těm, kteří jí využívají jako odstavné parkoviště. Zároveň je ale nutné dodat, že je to pouze první krok z mnoha, kterými chceme předchozím vedením zanedbanou situaci řešit. Musí tedy následovat výstavba parkovacích domů, případně rozšiřování P+R parkovišť,“ dodává k situaci první místostarostka Jana Komrsková (Piráti).

Informace o plánovaném zavedení zón placeného stání byly prezentovány na webových stránkách a facebooku MČ Praha 10, a dále na čtrnácti setkáních představitelů radnice s veřejností, pořádaných v průběhu května a června ve vybraných základních školách a informačních stanech ve veřejném prostoru napříč celým územím Prahy 10. Další setkání výhradně k problematice parkování proběhlo 13. června v Kulturním domě Barikádníků a zúčastnila se ho více než stovka obyvatel.

Dokument ke stažení

Ohodnotit článek:

4.3
     Počet zobrazení (14877)      Komentáře ()

Tagy:

Loga a licence

Logo Veřejné prostory Prahy 10
Licence Creative Commons