Veřejné prostory Prahy 10

Novinky

Novinky

MČ Praha 10 zvolí své sportovce roku

Na Desítku se po roční „covidové“ odmlce vrací populární anketa Sportovec roku. Své kandidáty za uplynulé dva roky mohou nominovat občané městské části, místní sportovní kluby a instituce i základní školy, které zřizuje radnice, a to až do konce února. Přihlášky se podávají elektronicky v osmi kategoriích, vítěze porota vybere do konce března.

MČ Praha 10 anketu poprvé vyhlásila za rok 2013, od té doby probíhá každoročně. Výjimku tvořil pouze loňský ročník, kdy se nevybírali sportovci, ale trenéři roku 2020. Důvodem byla vládní koronavirová opatření, která znemožnila pořádání celé řady soutěží a závodů, a sportovci tak měli velmi omezené možnosti se utkávat. Jejich porovnání za tento rok by tedy bylo nespravedlivé. I v loňském roce jsme se potýkali s pandemií, plošných omezení ale bylo výrazně méně, proto anketu letos pořádáme v původním duchu,“ vysvětluje místostarostka Jana Komrsková (Piráti), která má ve své gesci také sport.

Jeho důležitost s úbytkem pohybu mladých sportovců tak ještě vzrůstá. Zejména u dětí. Kromě toho, že u nich sportování rozvíjí koordinaci či motoriku, je také vede ke zdravému životnímu stylu a má nesporně i socializační funkci. Tyto dva aspekty zcela jistě fungují jako prevence nemocí i psychických problémů, s nimiž se v současné složité době bohužel setkáváme stále častěji,“ zdůrazňuje místostarostka Komrsková.

Projekt „Sportovec roku“ funguje na principu ukazování dobré praxe: Městská část ocení úspěšné reprezentanty a představí je svým občanům jako pozitivní vzory. „Pro oceněné bude odměnou i jejich veřejné vyhlášení, při němž si budou moci užít zasloužený potlesk,“ nastiňuje Jana Komrsková.

Nominovat je možné za sportovní výkony z loňska, ale i z roku 2020 prostřednictvím elektronického formuláře (v němž jsou uvedené i veškeré podmínky nominací). Kategorie jsou následující: děti a mládež ve věku 6-10 let, 11-14 let a 15-21 let, dospělí, sportovní týmy, tělesně handicapovaní, školní reprezentace a trenér roku. Vítěze určí porota složená ze členů Výboru pro kulturu, sport a volnočasové aktivity, případně dalších sportovních osobností Prahy 10.

S oceněnými radnice natočí medailonky, které je uvedou na slavnostním vyhlášení. To proběhne dle možností v rámci aktuálně platných vládních nařízení v souvislosti s pandemií COVID-19.

Ohodnotit článek:

Nehodnoceno
     Počet zobrazení (5678)      Komentáře ()

Loga a licence

Logo Veřejné prostory Prahy 10
Licence Creative Commons