Veřejné prostory Prahy 10

Novinky

Novinky

MČ Praha 10 se zaměří na revitalizaci stávajících a výsadbu nových stromořadí v ulicích, v roce 2023 vysadila 49 stromů za narozené děti

Na Desítce je čtyřicet devět nových stromů za narozené děti. V oblíbeném projektu, který už od roku 2007 symbolicky věnuje dřeviny čerstvě narozeným občánkům Prahy 10, městská část pokračuje dále i v tomto volebním období. Výsadby nových stromořadí chce radnice dále rozšířit do ulic, které jsou na jejím území ve správě Technické správy komunikací hl. m. Prahy. I nadále se lze zapojit do dobrovolné iniciativy Adoptuj strom.

Rada městské části už v listopadu loňského roku schválila žádost směřovanou Magistrátu hlavního města Prahy týkající se budoucí výsadby nových stromů v konkrétních ulicích napříč čtvrtěmi Desítky. Nyní s magistrátem i Technickou správou komunikací jednáme o realizaci. Máme představu, že proběhne tehdy, bude-li probíhat rekonstrukce příslušného uličního prostranství. Konkrétně se jedná o ulice, které sice nejsou v naší správě, ale náš úřad samostatně možnost výsadeb v těchto lokalitách prověřil,“ vysvětluje Milan Maršálek, radní pro životní prostředí a udržitelnost a dodává: „Všichni vnímáme důležitost stromů ve městě, neboť se jedná o klíčový faktor při snižování tzv. efektu tepelného ostrova, a tedy klíčové adaptační opatření na změnu klimatu.

V rámci projektu Stromy za narozené děti se o strom za svého potomka mohou obyvatelé Desítky přihlásit při vítání občánků. Pokud mají zájem, je některá z nových dřevin opatřená cedulkou s křestním jménem jejich chlapečka nebo holčičky. Každý strom je věnovaný maximálně deseti dětem. „Výsadby s ohledem na změny klimatu realizujeme pouze v podzimním období a loni na podzim bylo vysazeno celkem 49 nových stromů za účasti rodičů a dětí. Výsadby proběhly ve Vršovicích, Strašnicích, Záběhlicích a Malešicích, včetně Malešického parku. Nejčastěji vysazovaným stromem byla třešeň pilovitá neboli sakura, dále borovice lesní a jasan úzkolistý,“ shrnuje vedoucí odboru životního prostředí Martin Pecánek.

Kromě samotné výsadby (jen v rámci projektu Stromy za narozené děti bylo doposud vysazeno 4661 stromů) a zvyšujícího se počtu zapojených občanů do tzv. adopce stromů se vedení městské části zaměřuje na další zkvalitňování celkové péče o veřejnou zeleň a parkové plochy. „Pro letošní rok chystáme přípravu projektových dokumentací na revitalizaci jižní části parku Na Solidaritě a parku Ruth Bondyové, dříve Pod Rapidem. V obou případech navazujeme na loňské úpravy těchto zelených prostranství. Dílčí úpravy zejména výsadeb a květinové výzdoby plánujeme na centrálních náměstích, konkrétně S. Čecha a Kubánském. Zahájena bude také první etapa zakládání květnatých luk do každé čtvrti, jak stojí v programovém prohlášení Rady pro toto volební období,“ doplňuje Milan Maršálek část konkrétních aktivit pro zkvalitnění městské zeleně.

Seznam vysázených stromů za narozené děti po jednotlivých letech naleznete na webu www.verejneprostory.cz.

Ohodnotit článek:

Nehodnoceno
     Počet zobrazení (1530)      Komentáře ()

Tagy:

Loga a licence

Logo Veřejné prostory Prahy 10
Licence Creative Commons