Veřejné prostory Prahy 10

Novinky

Novinky

Desítka posílá deset svých bytů do elektronické aukce. Hledá nájemníky

Desátá městská část bude „dražit“ nájemné ve svých obecních bytech, do elektronické aukce posílá deset z nich. Nájemci se stanou občané, kteří za zrekonstruované jednotky nabídnou nejvyšší měsíční činži. Elektronickou aukci, která proběhne v září, schválila tento týden Rada MČ Praha 10.

Aukce se týká deseti bytů rozdílných dispozic. Nejmenší z nich má 25,5 m², dva největší pak lehce přes 82 m². „Nabídka je záměrně široká, od bytů 1+0, přes 2+1 až po 3+1. Chceme, aby se do naší veřejné soutěže mohli zapojit jak lidé žijící sami, tak rodiny. A samozřejmě i oslovit co nejvíce zájemců, protože konkurence pomáhá zvyšovat ceny, a tím i úspěšnost aukce,“ říká místostarosta Petr Beneš (Piráti), který je ve vedení MČ Praha 10 odpovědný za majetek i finance.

Desítka disponuje rozsáhlým bytovým fondem, ve svém vlastnictví má více než 3 300 bytů. „Tento majetek využíváme hned k několika cílům. Dostupným a sociálním bydlením pomáháme potřebným. Byty v zájmu obce podporujeme klíčové profese, jako jsou městští strážníci, učitelé, zdravotníci či hasiči. A byty s tržním nájemným jsou pro nás pochopitelně především zdrojem příjmů. Ty pak můžeme zpět investovat do rekonstrukcí či oprav bytů, jedná se tudíž o udržitelný systém,“ popisuje místostarosta Beneš. 

Do elektronické aukce se mohou hlásit občané starší 18 let, kteří složí kauci 30 tisíc korun. V průběhu srpna radnice zveřejní podrobná pravidla, do konce prázdnin (31. srpna, 14:00 hodin) bude přijímat přihlášky do veřejné soutěže.

V prvním kole radniční komise posoudí, jestli jsou přihlášky v souladu s pravidly, v kole druhém už proběhne aukce na konkrétní byty. Vyvolávací ceny budou odpovídat 140 Kč/m², vítězové budou moci podepsat nájemní smlouvu na dva roky. 

Ohodnotit článek:

Nehodnoceno
     Počet zobrazení (7265)      Komentáře ()

Tagy:

Loga a licence

Logo Veřejné prostory Prahy 10
Licence Creative Commons