Veřejné prostory Prahy 10

Novinky

Novinky

Desítka letos získala na svůj rozvoj už 140 milionů. Na základě smluv s developery

Sedm měsíců, 140 milionů korun. Taková je letošní bilance plnění „metodiky spoluúčasti s developery“. A to se jedná pouze o již zasmluvněné částky! Kontrakty na dalších 49 milionů jsou těsně před podpisem a více než 8 milionů přislíbeno. Všechny tyto peníze budou směřovat do zlepšování občanské vybavenosti na Desítce.

Koncepční materiál, jehož celý název zní „Metodika spoluúčasti privátního sektoru na veřejných výdajích při rozhodování týkajících se územního rozvoje městské části Praha 10“, schválili zastupitelé v březnu 2020. A Desítka se tak stala první pražskou městskou částí, která začala se stavebníky podobně systémově a transparentně spolupracovat.

Princip je jednoduchý: Každý, kdo na území Prahy 10 chystá výstavbu, se může jednoduše podílet na zlepšování zdejšího života. Podle hrubé podlažní plochy stavebního závěru mu je vypočítaná přesná částka a tu může – na základě smlouvy s radnicí – věnovat na prospěšné projekty, které jsou pro občany prioritní. Jedná se především o rekonstrukce školních budov, opravy ulic a chodníků nebo budování nových parkovacích míst.

„Musím říct, že zájem developerů o metodiku a jejich chuť spolupracovat je ještě větší, než jsem čekal. Oceňují, že se jedná o transparentní proces a že mohou veřejný sektor podpořit opravdu efektivně. Radnice totiž znají silné stránky i bolístky svých městských částí velmi komplexně a detailně, a přesně vědí, do jakých oblastí a kde přesně je potřeba investovat. Privátní sektor tak může realizovat velmi dobře zacílené CSR aktivity,“ popisuje Martin Valovič (ODS), místostarosta pro územní rozvoj a plánování.

„Jen letos, od ledna do konce července, jsme uzavřeli šest smluv v celkové výši 140 milionů korun. Další dva kontrakty za 49 milionů jsou před podpisem a od dvou developerů jsme získali příslib spolupráce – tady se bude jednat o částku přes 8 milionů. Celkem se tedy bavíme takřka o dvou stech milionech, a to ještě nemáme ani konec letních prázdnin,“ říká místostarosta Valovič. 

Metodika vznikla ve spolupráci s Ústavem prostorového plánování Fakulty architektury ČVUT a inspirovala se dobrou praxí ze zahraničí.

Ohodnotit článek:

Nehodnoceno
     Počet zobrazení (4266)      Komentáře ()

Tagy:

Loga a licence

Logo Veřejné prostory Prahy 10
Licence Creative Commons