Veřejné prostory Prahy 10

Novinky

Novinky

Praha 10 opraví budovu školy V Olšinách, do tříd se vrátí žáci

Secesní budova v ulici V Olšinách bude znovu sloužit svému původnímu účelu, v následujících letech se z ní stane základní škola. Rekonstrukcí projde i přilehlý pozemek, na kterém vznikne hřiště.

„Mám radost, že se Praha 10 dočká další základní školy a mé potěšení je o to větší, že vznikne v krásné secesní budově v ulici V Olšinách, která tomuto účelu sloužila už na začátku 20. století,“ říká první zástupce starosty Tomáš Pek.

Budova, která je dominantou okolí metra Strašnická, byla několik let nevyužívaná a debaty o tom, zda se právě tam nepřesune radnice Prahy 10, znemožňovaly její další rozvoj. Když varianta přesunu radnice do staré školy definitivně padla, začala Praha 10 intenzivně pracovat na tom, aby se z budovy znovu stala škola.

„Využití této budovy je jasné – jako škola byla postavena, navíc do škol míří silné populační ročníky, takže navýšení kapacity základních škol v Praze 10 je více než žádoucí. Pracujeme proto na vyřizování všech potřebných dokumentů tak, aby byl návrat dětí do této školy co nejrychlejší,“ vysvětluje Tomáš Pek. 

Budova, která byla sedm let zcela nevyužívaná, bude muset projít rekonstrukcí. Z předchozích let existuje studie rekonstrukce, která počítá s tím, že by do školy chodilo zhruba 420 až 476 žáků a bylo zde 14 kmenových tříd. Konkrétní podoba a finanční náročnost celé rekonstrukce vyplyne z projektové dokumentace. První žáci by se mohli začít ve třídách učit snad už ve školním roce 2019/2020.

Ohodnotit článek:

Nehodnoceno
     Počet zobrazení (16990)      Komentáře ()

Tagy:

Loga a licence

Logo Veřejné prostory Prahy 10
Licence Creative Commons