Veřejné prostory Prahy 10

Novinky

Novinky

Radnice Prahy 10 se bude rekonstruovat, záměr schválila rada

Radnice Prahy 10 se bude rekonstruovat, záměr schválila rada

Rada městské části Praha 10 schválila záměr na rekonstrukci a opravu stávající budovy radnice Prahy 10. Ta je ve špatném technickém stavu a bez komplexních úprav by se tento její stav ještě zhoršoval.

Členové rady MČ Praha 10 jednoznačně deklarovali svůj zájem na tom, aby radnice Prahy 10 setrvala v objektu, kde sídlí v současnosti. Zároveň zahájili přípravný proces rekonstrukce a opravy této budovy ve Vršovické ulici.
„Jedná se o důležité rozhodnutí, které přišlo po několika letech politických dohadů. Dosud se nedařilo prosadit žádnou z diskutovaných variant a budova tak dál chátrala. Až současná rada jasně deklarovala zájem setrvat v této budově a ukončila tak roky nejistoty,“ říká první zástupce starosty Tomáš Pek (TOP 09).
Některé varianty řešení, které se v průběhu minulých let zvažovaly, už jsou navíc v současnosti zcela nereálné, například do budovy staré školy v ulici V Olšinách u metra Strašnická bude opět umístěna základní škola i se sportovišti na přilehlých pozemcích, kterou Praha 10 potřebuje.
„Jsem velice rád, že k rozhodnutí o rekonstrukci došlo. Hlavní město Praha otevírá dotační titul, který, pokud uspějeme, by nám mohl pokrýt část nákladů na rekonstrukci, což je příležitost, která se nemusí znovu opakovat. Oprava navíc sníží energetickou náročnost budovy a její provoz bude levnější, “ říká Tomáš Pek. 
Rekonstrukce je nutná i kvůli technickému stavu budovy radnice. „Každý, kdo úřad zná a prohlédl si ho, ví, že je objekt ve špatném stavu. Bez komplexních oprav, tedy zamezení příčin současných vad, by se stav velice rychle zhoršoval až do stavu havarijního, což nemůžeme připustit,“ upozorňuje tajemník Úřadu městské části Praha 10 Martin Slavík.
Během dlouhých debat o sídle radnice se na objektu několik let prováděly jen zcela nutné opravy a stav budovy se tak dál zhoršoval.
V tuto chvíli se proces obnovy nachází ve své přípravné fázi. Snahou bude co nejméně omezit provoz úřadu a zachovat komfort občanů, kteří služeb v budově využívají, i komfort zaměstnanců. 

Za jediný rok fungování současné koalice se jedná o další z řady klíčových rozhodnutí, na která Praha 10 čekala několik let. Nedávno se rozhodlo například o dokončení rekonstrukce bývalého kina Vzlet, pracuje se na rekonstrukci polikliniky v Malešicích, začíná se s rekonstrukcí základní školy v Jakutské a Kodaňské, nově se buduje mateřská škola v ulici Nad Vodovodem.

Ohodnotit článek:

Nehodnoceno
     Počet zobrazení (22125)      Komentáře ()

Loga a licence

Logo Veřejné prostory Prahy 10
Licence Creative Commons