Veřejné prostory Prahy 10

Novinky

Novinky

Příběhy našich sousedů: Žáky z Prahy 10 přivádí k moderním dějinám pamětníci i práce s technikou

Příběhy našich sousedů: Žáky z Prahy 10 přivádí k moderním dějinám pamětníci i práce s technikou

Historie, kterou znají děti jen z učebnic, skutečně zasahovala do životů mnoha lidí. Žáci základních škol proto letos znovu propojovali historii s příběhy skutečných lidí, a dali tak vzniknout dalšímu ročníku projektů „Příběhy našich sousedů“.

Do letošního ročníku projektu se zapojilo devět žákovských týmů z osmi škol na Praze 10. Každý tým pod vedením pedagoga potom zpracovával příběhy osobností majících vztah k Praze 10.

„Žáci zpracovali 9 pamětnických příběhů z jejich bezprostředního okolí a setkali se s pamětníky, jimž samotným a jejich rodinám do života zasáhla druhá světová válka či komunistická totalita. Již samotná možnost vést s pamětníky rozhovor, bývá pro žáky silným zážitkem,“ první zástupce starosty Prahy 10 Tomáš Pek (TOP 09).

Žáci se s mikrofonem či kamerou v ruce vždy vydali natočit svědectví pamětníků naší městské části, kteří vzpomínají na svůj život ve 20. století. Se zpracováním příběhů dětem pomáhali jejich učitelé i profesionální dokumentaristé.

„Účelem setkání žáků s pamětníky není pouze mluvit o minulosti, ale i o současnosti, kterou všichni zároveň prožívají,“ vysvětluje Magdalena Benešová, koordinátorka projektu z neziskové organizace Post Bellum.

Například tým ze Základní školy U Roháčových kasáren z Prahy 10 natáčel příběh Jarmily Pláteníkové, která zavzpomínala na dobu, kdy se během studií na obchodní akademii v Českých Budějovicích zapojila do protinacistické odbojové činnosti. Pracovala jako spojka pro svého strýce, který obstarával peníze pro rodiny perzekuované nacisty. O životě během druhé světové války dále vyprávěla například i Eliška Dusilová, dobu komunistické totality přiblížily dětem například osudy Zdeňka Kukala, Pavla Brázdy, či Jana Kozlíka.

U osmáků a deváťáků, kteří si právě vybírají svoji životní dráhu, budí zájem i možnost vyzkoušet si natáčení s profesionální technikou. Na volitelných workshopech vedených zkušenými lektory a dokumentaristy žáci připravují rozhlasovou reportáž v Českém rozhlase a učí se i stříhat své videonahrávky.

Závěrečná prezentace všech 9 zpracovaných příběhů pamětníků se uskuteční 8. března 2017 od 16 hodin v Divadle Mana. Od 4. března 2017 je u budovy Úřadu MČ Praha 10 k vidění výstava všech žákovských prací zachycujících silné příběhy pamětníků.

Tato výstava bude putovní. Ve školách, které o to projeví zájem, se tak budou s prací svých spolužáků i ostatních dětí seznámit všichni. První „zastávkou“ putovní výstavy bude ZŠ U Vršovického nádraží, plakáty tu budou od 13. března. V každé škole by výstava měla být k vidění zhruba tři týdny.

Ohodnotit článek:

Nehodnoceno
     Počet zobrazení (13605)      Komentáře ()

Tagy:

Loga a licence

Logo Veřejné prostory Prahy 10
Licence Creative Commons